Hamilelikte Tüketmemeniz Gerekenler



Hamilelik, neredeyse her şeye çok dikkat etmek, yepyeni bir hayata başlamak anlamına gelir. Zararlı olan hatta zararlı olduğu düşünüldüğü yiyeceklerden bile uzak durulduğu gibi, saç boyasından tırnaklara sürülen ojeye kadar özel bir dikkat gerektiriyor.

Bazı yiyecekler var ki 9 ay boyunca kesinlikle uzak durulması gerekiyor.


Az Pişmiş ya da Çiğ Yumurta

Az pişmiş yumurta, hamilelikte çeşitli bağırsak enfeksiyonlarına sebep olabilir. Bu da hamile olan kişinin ishal olmasına yol açar .Oluşan bakteriler aynı zamanda gıda zehirlenmelerine de yol açmaktadır. Bu sebeplerden dolayı hamilelik döneminde çok pişmiş yumurtaların seçilmesi gereklidir.


Pastörize Edilmeyen Süt ve Süt Ürünleri

Pastörize edilmemiş yumuşak peynirlerde ya da bazı ev yapımı peynirlerde; erken doğum, düşük ya da doğuma yol açabilecek bakteri bulunur. Pastörize sütten yapılmış beyaz peynir, kaşar peyniri hamileler için tam bir kalsiyum kaynağı olup sık sık yenmesi gerekirken, pastörize edilmemiş veya küflü peynirler oldukça tehlikelidir. Aynı zamanda sütüde çiğ olarak tüketmemelisiniz.


Az Pişmiş ya da Çiğ Et

Çiğ ya da az pişmiş et kesinlikle yenmemelidir. Az pişmiş ya da çiğ haldeki et düşüğe ve doğum kusurlarına neden olabilir. Et ve tavukları, hiç pembelik kalmayana kadar pişirmek bu riski ortadan kaldıracaktır.

Salam, sosis, pastırma gibi etlerden de uzak durulması gerekir.


Cips ve Kızartmalar

Patates kızartması, patates cipsi gibi kansere neden olduğu tespit edilen akrilamid maddesini içeren gıdaların özellikle hamile ya da emziren kadınlar tarafından yenmemesi önerilmektedir.


Alkollü İçecekler

Bazı doktorlar günde yarım kadeh kırmızı şarap için izin verse de; genel olarak hamilelikte alkol kullanımının çok ciddi sonuçları olabilir. Bundan dolayı alkollü içecek tüketimi yapılmamalıdır.


Genel Olarak Tatlı ve Şekerlemeler

Pasta ve pastane ürünlerinin yanısıra reçel, marmelat gibi yiyecekler de gebelikte zararlıdır. Ayrıca, paketli hazır gıdalardan da uzak durulmalıdır.


Kahve

Hamilelikte kahve tüketimine de maalesef ara vermeniz gerekiyor. Kafeinin sıkça tüketilmesi, hamilelikte sorunlar yaşamanıza sebep olabilir.


Her Türlü Sakatat ve Çiğ Balık

Sakatatlardan kesinlikle uzak durmalısınız, çünkü bakteriye en açık yiyeceklerden biridir. Kokoreç, suşi ve benzerler yiyeceklere de veda etmeniz gerekiyor.


İyi Yıkanmamış Sebzeler

Sebzeler sirkeli suda çok iyi yıkanmalıdır. İyi yıkanmamış sebzelerdeki bakteriler, hamilelik döneminde oldukça tehlikeli bir hal alabilir.

Bu kategorideki diğer maddeler;

Doğum Öncesi Bebek Odası Hazırlıkları

Devamını Oku

Doğum Öncesi Anne ve Bebek Bakımı İçin Gerekli Her Şey

Devamını Oku

Hamilelikte Bitter Çikolata Yiyin!

Devamını Oku

Hamilelikte Antibiyotik Kullanılır Mı?

Devamını Oku

Hamile Bir Kadin Neden Hassastır

Devamını Oku

Doğum Öncesi Hazırlıklar

Devamını Oku

Hamilelikte Egzersiz ve Doğum Eğitimi

Devamını Oku

Web sitemizdeki bilgiler kişileri tanı ve tedaviye yönlendirme amacı taşımaz. Tanı ve tedaviye yönelik tüm işlemlerinizi doktorunuza danışmadan uygulamayınız. İçeriklerde tedavi edici sağlık hizmetlerine yönelik bilgiler yer almamaktadır.

senCard kullanıcı deneyimini geliştirmek ve internet sitesinin verimli çalışmasını sağlamak amacıyla çerezler kullanılmaktadır. Çerez Bildirimi, Gizlilik Bildiriminin bir parçasıdır. Daha detaylı bilgi için Çerez Politikamıza bakınız. Çerezleri Kabul Ediyorum / Kabul Etmiyorum

x